Vojaka, ktorý doviezol kože a koraly z Eritrey uznali vinného a odsúdili

03.10.2003 Celý región

Na trest odňatia slobody na sedem mesiacov s podmienečným odložením jeho výkonu na skúšobnú dobu 18 mesiacov odsúdil 29. septembra samosudca Vojenského obvod...
Na trest odňatia slobody na sedem mesiacov s podmienečným odložením jeho výkonu na skúšobnú dobu 18 mesiacov odsúdil 29. septembra samosudca Vojenského obvodového súdu v Prešove Sergej Tverďák v súčasnosti už bývalého príslušníka Ozbrojených síl (OS) SR Petra B. zo Sobraniec. Uznal ho vinným zo spáchania trestného činu porušenia ustanovení zákona o obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín. Porušil tiež medzinárodný dohovor CITES.

Petrovi B. pri colnej prehliadke na letisku v Košiciach 19. decembra 2002 našli v batožine, keď prichádzal domov na dovolenku ako príslušník mierovej misie OSN z Eritrey kožu z leoparda škvrnitého, do jedného kusa zošitých šesť koží servala stepného a dva koraly. Všetko dovážal bez povolení tak z krajiny vývozu, ako aj z krajiny dovozu. Colníkom sa hneď priznal, že kože kúpil niekedy v júli 2002 na trhu za 70 USD a koraly našiel v mori.
Samosudca na hlavnom pojednávaní vypočul svedkov, konštatoval listinné dôkazy a vypovedala znalkyňa z odboru štátnej ochrany prírody. Podľa jej posudku spracovaného ešte v prípravnom konaní je spoločenská hodnota predmetných vecí 518 880 Sk. Vzhľadom na to, že Peter B. ešte nebol súdne trestaný a že sa priznal, priblížil sa samosudca výrokom o treste k jeho spodnej hranici, čo je šesť mesiacov (horná je tri roky). Na druhej strane spoločenská závažnosť tejto trestnej činnosti nie je nízka.
Obhajca svojho klienta bránil tým, že už toto hlavné pojednávanie je preňho dostatočným trestom. Po prepustení z OS SR k 1. júlu t. r. je Peter B. bez práce. Žiadal ho oslobodiť. Obžalovaný v poslednom slove povedal, že ho mrzí, čo sa stalo. Pred súdom sa hájil aj slovami, že nebol priamo poučený o trestnej zodpovednosti za takéto konanie svojimi nadriadenými.
Obhajca k možnosti odvolať sa proti rozsudku povedal, že sa vyjadria až po jeho doručení v písomnej podobe. Rozsudok preto nenadobudol právoplatnosť. Rovnako reagoval aj zástupca žalobcu Vojenskej obvodnej prokuratúry v Prešove. Súčasťou rozsudku je rozhodnutie o treste prepadnutia v Eritrey získaných veci v prospech štátu.

(jj)
 

Vyberte región